Oboseala Zoom sau modul în care platformele de comunicare virtuală ne epuizează

Oboseala Zoom, modul în care platformele de comunicare virtuală ne epuizează

Oboseala Zoom sau modul în care platformele de comunicare virtuală ne epuizează. Ce simți după o întâlnire virtuală pe Zoom? Dacă te confrunți cu anxietate, oboseală permanentă, tulburări intestinale, migrene și un sentiment de epuizare, probabil că suferi de oboseală Zoom. Dar nu te panica! Acesta nu este un sindrom sever și incurabil, ci un mic efect negativ al locului de muncă digital.

Așadar, ce este oboseala Zoom și care sunt efectele negative asupra corpului nostru? Ce poți face pentru a evita efectele secundare ale oboselii Zoom?

Ce este oboseala Zoom și care sunt simptomele?

Așa cum deja ai aflat, oboseala Zoom sau zoom fatigue este o nouă „boală” cauzată de oboseala videoconferințelor. Din ce în ce mai mulți oameni se simt storși de energie și complet epuizați după un apel video online pe Zoom. Unii chiar adorm din cauza oboselii acumulate după ore întregi de apeluri video sau chat-uri video virtuale. Și totul a început în perioada pandemiei, când oamenii au fost nevoiți să lucreze de acasă, în fața unui computer.

Acest fenomen a căpătat dimensiuni atât de mari încât a fost inventat termenul de Oboseală Zoom. Dar, acesta nu se referă numai la conferințe video sau video chat-uri realizate cu Zoom, ci cu toate platformele online, cum ar fi Google Hangouts, Skype, FaceTime sau alte interfețe virtuale de același tip.

Dacă doar la gândul următorului apel video ai frisoane, este posibil să suferi de oboseală Zoom. Iată cum să te protejezi de aceasta:

Oboseala Zoom. Cum să te aperi și să o depășești?

Oboseala Zoom este oboseala pe care o simțim din cauza numărului tot mai mare de întâlniri online, după boom-ul din timpul pandemiei. În plus, acestea au devenit parte din viața noastră obositoare de zi cu zi.

Cauzele oboselii cauzate de întâlnirile pe Zoom

Potrivit unui studiu al Universității Stanford, există patru motive principale care pot provoca oboseala Zoom:

1. Contact vizual intens

Atât cantitatea de contact vizual în chat-urile video, cât și dimensiunea fețelor de pe ecrane sunt nenaturale.

2. Posibilitatea de a se vedea în timpul apelului

În lumea reală, dacă cineva te-ar urmări constant cu o oglindă – pe măsură ce vorbești cu oamenii, iei decizii, dai feedback, primești feedback, te vezi în oglindă – ar fi o nebunie.

3. Reducerea mobilității obișnuite

Conversațiile în persoană (fizice) sau la telefon ne permit să mergem și să ne mișcăm. În videoconferințe, majoritatea camerelor au un câmp vizual predeterminat. Ceea ce înseamnă că o persoană trebuie să rămână, în general, în același loc. Comunicarea prin apel video pune individul în dificultate din cauza lipsei unor semnale non-verbale. Această dificultate duce la oboseală mentală care ne face să ne simțim obosiți după atât de mult timp petrecut pe apel video.

4. Creșterea sarcinii cognitive

În interacțiunea normală față în față, comunicarea non-verbală este complet naturală. În plus, fiecare dintre noi interpretează în mod natural și inconștient gesturile și semnalele non-verbale. În video chat-uri, trebuie să lucrăm mai mult pentru a trimite și a primi semnale.

Dacă lucrul de acasă devine un „un lucru fără sfârșit”, se poate ajunge chiar la burnout de la munca inteligentă.

Cum să recunoști oboseala Zoom? Printre simptome, de fapt, există:

Senzație de epuizare

Unul dintre cele mai mari semne de oboseală a zoom-ului este senzația de epuizare după apelurile Zoom. Deși este normal să te simți obosit după o zi aglomerată la locul de muncă sau după o întâlnire/ședință, este important să fii atent dacă oboseala se transformă în epuizare.

Păstrezi camerele oprite în orice moment

Dacă cineva continuă să oprească camera în timpul unei întâlniri, ar putea fi un simptom al oboselii Zoom. În acest fel, este posibil să se ia o pauză de la a fi observat și de a fi nevoie să se mențină contactul vizual cu difuzorul.

Reprogramarea constantă a apelurilor video

Dacă cineva continuă să reprogrameze întâlniri zoom sau întreabă în mod repetat dacă puteți primi un e-mail în loc să vă asociați la o întâlnire, este posibil să sufere de oboseală zoom. În acest caz, este important să-i fie respectate nevoile, dacă este posibil, prin trimiterea unui e-mail sau reprogramarea întâlnirii pentru o altă zi.

Cum să te aperi și să o depășești

Bailenson, unul dintre autorii studiului de la Universitatea Stanford, a oferit o „soluție” pentru fiecare dintre cele patru cauze ale oboselii Zoom.

Până când platformele își schimbă interfața, Bailenson recomandă scoaterea Zoom din opțiunea ecran complet. De asemenea, reducerea dimensiunii ferestrei Zoom în raport cu monitorul pentru a minimiza dimensiunea feței. Totodată recomandă și utilizarea unei tastaturi externe. Scopul este de a permite o creștere a bulei de spațiu personal între sine și grilă.

Bailenson recomandă ca platformele să schimbe practica implicită de a transmite videoclipul tuturor participanților, atunci când, de fapt, trebuie trimis doar unora. Între timp, utilizatorii ar trebui să utilizeze butonul „ascunde auto-vizualizare”. Acesta se poate accesa făcând clic dreapta pe propria fotografie, odată ce aceștia văd că fața lor este încadrată corect în videoclip.

Bailenson recomandă oamenilor să se gândească mai mult la camera în care se află în videoconferință; unde este poziționată camera și dacă lucruri precum o tastatură externă pot ajuta la crearea distanței sau a flexibilității.

Bailenson mai adaugă că oprirea conexiunii video la intervale regulate în timpul întâlnirilor este o modalitate de a combate creșterea sarcinii cognitive; doar pentru a-ți oferi o scurtă odihnă. În timpul perioadelor lungi de întâlniri, este important să fie luată o pauză „doar audio”. Nu este vorba doar despre oprirea camerei pentru a lua o pauză de la a fi activ non-verbal, ci și despre a-ți mișca corpul departe de ecran. Astfel încât timp de câteva minute să nu fii sufocat de gesturi perceptual realiste, dar lipsite de sens din punct de vedere social.

My title page contents