5 alimente de mâncat iarna pentru susținerea sistemului imunitar

5 alimente de mâncat iarna pentru a avea o dietă sănătoasă rezistentă la frig. Odată cu scăderea bruscă a temperaturilor, corpul nostru necesită mai multe calorii pentru a întări sistemul imunitar.

Iarna poate reprezenta o amenințare la adresa bunăstării noastre fizice; ca urmare, pe timpul iernii nevoile de energie cresc pentru a susține producerea de căldură de către corpul nostru. Deci, nu este o impresie, iarna mâncăm mai mult, deoarece metabolismul în sine necesită mai multe calorii pentru a rezista temperaturilor scăzute.

Iarna și importanța dietei

În timpul sezonului de iarnă este și mai important să urmăm o dietă sănătoasă și echilibrată. Faptul că organismul nostru are nevoie de alimente nu înseamnă neapărat că are nevoie de mai multă grăsime, ci dimpotrivă.

Nutriționiștii indică adesea sezonul de iarnă ca fiind momentul ideal pentru a începe o dietă. Mâncarea sănătoasă în această perioadă a anului nu numai că ne întărește sistemul imunitar, dar ne ajută și să evităm afecțiunile sezoniere obișnuite. În plus, iarna o dietă poate fi urmată treptat, fără presiune, până în sezonul estival; fără a fi nevoie să se recurgă la o dietă de detoxifiere de ultim moment.

Prin urmare, este necesar să avem grijă de bunăstarea corpului, mai ales în cea mai rece perioadă a anului, când există o presiune asupra corpului și a sistemului imunitar.

Atenție la vitamine în timpul iernii!

În timpul iernii, căutăm alimente calde și bogate în calorii, pentru a compensa temperaturile scăzute. Ca urmare, consumăm mai puține fructe și legume decât în sezonul de vară; ceea ce, pe de altă parte, ne determină să căutăm alimente proaspete și hidratante.

Primul sfat este să luăm în considerare cantitatea potrivită de vitamine; fructele și legumele nu trebuie să lipsească niciodată de pe masa noastră.

În special, în timpul lunilor de iarnă, trebuie să acordăm o atenție deosebită următoarelor vitamine:

Vitamina D

Este cea mai deficitară în timpul iernii, deoarece pielea o atrage direct de la soare. Lipsa luminii în timpul iernii duce la o scădere a vitaminei D, care este esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului nervos. Vitamina D acționează ca un hormon și are o acțiune imunoregulatoare. De aceea este important să se compenseze cu alimente: pește (în special ton, macrou, somon, creveți), lapte, brânză, ouă și ciuperci, care sunt alimente bogate în vitamina D.

Vitamina C:

Esențială pentru apărarea sistemului imunitar, care este pusă la încercare în timpul iernii. Prin urmare, este important să consumăm alimente bogate în vitamina C, cum ar fi: broccoli, conopidă, mazăre, roșii, spanac, dovleac, dar și citrice (portocale și mandarine), kiwi, struguri, mere și avocado.

Vitamina A:

Are o funcție miraculoasă antistres, precum și antiinfecțioasă. De fapt, vitamina A susține sistemul imunitar și este, de asemenea, un adevărat panaceu pentru piele.

Alimentele bogate în vitamina A sunt: morcovi, ouă, țelină, cartofi, porumb, dovleac. Și fructe portocalii, cum ar fi curmale, mango și papaya.

Dar care sunt premisele pentru o dietă sănătoasă în timpul iernii? O mulțime de fructe și legume, desigur, dar nu numai.

Iată 5 alimente de mâncat iarna, recomandate de către nutriționiști:

Supe calde: supe de legume sau cereale și tocană de legume. Acestea sunt alimente sănătoase și antioxidanți. Ajută la contracararea frigului și asigură aprovizionarea nutrițională corectă cu proteine și vitamine. Nutriționiștii se referă la supe și tocănițe ca fiind „reginele mâncărurilor de iarnă”.

Leguminoase: linte, fasole, mazăre și năut. Ele ajută la compensarea deficienței de fier.

Fructe de sezon: Iarna este timpul pentru varză, broccoli și cartofi dulci. Aceste legume, combinate în mod corespunzător cu mâncăruri echilibrate din pește și carne, oferă contribuția sărurilor minerale și ajută la combaterea afecțiunilor sezoniere.

Fructe proaspete: portocalele (în special cele roșii) și mandarinele nu ar trebui să lipsească niciodată în timpul iernii, împreună cu kiwi și fructele de sezon. Aceste fructe sunt bogate în vitamina C și întăresc sistemul imunitar.

Fructe uscate: migdalele, nucile și alunele sunt alimente bogate în vitamina E și zinc. Protejează pielea de frig datorită proteinelor vegetale și întăresc apărarea organismului.

Bonus: Câteva delicatese pentru a îmbunătăți starea de spirit pe timpul iernii

Nutriționiștii recomandă celor cu poftă de dulce să consume o bucată de ciocolată neagră. Conținutul său special de magneziu îl face un aliment preferat în timpul sezonului de iarnă.

Mierea este, de asemenea, un aliment dulce foarte potrivit. Cu proprietățile sale antibiotice și balsamice deosebite, este un aliment foarte bun pentru corpul nostru. Detoxifică ficatul, ajută la reducerea nivelului de colesterol și este considerat un prieten al inimii.

Este recomandabil să se alterneze consumul acestor alimente în dieta zilnică, fără a subestima importanța hidratării adecvate, dată de infuzii calde și ceaiuri din plante.

O dietă sănătoasă, variată și echilibrată este deosebit de eficientă în lunile de iarnă, deoarece întărește sistemul imunitar (prevenind astfel afecțiunile sezoniere), menține o bună termoreglare a organismului și asigură nevoile calorice și energetice corecte.

În plus, dacă toate acestea sunt combinate cu un aport mai mic de grăsimi, corpul nostru este recunoscător și se pregătește să facă față sosirii primăverii într-o formă excelentă.

My title page contents