5 beneficii ale guliei - un aliat valoros pentru sănătate

5 beneficii ale guliei, un produs considerat un aliat valoros al sănătății noastre. Gulia, cunoscută și sub numele de varză navoni sau varză neagră, este un superaliment adesea trecut cu vederea. Gulia este o sursă valoroasă de vitamine, calciu și fibre. Bogată în antioxidanți și compuși vegetali benefici, cum ar fi glucozinolații, această legumă superaliment poate fi consumată crudă sau gătită și poate fi un plus excelent pentru salate, tocane și supe. Așadar, nu subestima potențialul nutrițional al guliei!

Gulia este originară din Europa de Nord, iar în limba germană este tradusă prin „nap de varză”, pentru că seamănă foarte bine ca formă cu un nap. Această legumă crocantă și ușor dulce face parte din familia verzei, dat fiind faptul că este tot o plantă cruciferă. Ba chiar are și un gust asemănător cu al verzei și este prevăzută cu o tulpină lungă cu frunze și bulb rotund. Frunzele sunt mari și dințate, iar gulia are culoarea violet, verde pal sau alb, iar la interior, de culoarea alb-gălbui. Chiar și frunzele se consumă gătite, fiind folosite pentru diverse umpluturi; au un gust foarte bun.

Gulia poate fi folosită într-o largă varietate de rețete, deosebit de gustoase, datorită gustului ei ușor dulceag. Chiar și atunci când este consumată crudă, oferă o mulțime de beneficii organismului. Gulia conține o cantitate importantă de vitamine, minerale și oligoelemente de calciu, magneziu, potasiu, fibre, zinc si zaharuri.

Gulia este o legumă bogată în nutrienți, vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina C, vitamina K, potasiu și calciu. În plus, este o sursă bună de fibre și antioxidanți, care ajută la menținerea sănătății organismului și la protejarea împotriva bolilor.

Descoperă 5 beneficii ale guliei și consumă mai mult această legumă!

Susține sistemul imunitar: Este bogată în vitamina C

Vitamina C este un nutrient important pentru sistemul imunitar, iar gulia este o sursă bună a acesteia. Consumul acestei legume în mod regulat poate ajuta la stimularea apărării organismului împotriva infecțiilor și bolilor, menținând sistemul imunitar puternic și sănătos.

O salată de legume îmbogățită cu felii crocante de gulie este ideală pentru atingerea necesarului zilnic de vitamina C. Însă, ia aminte: pentru a beneficia de această vitamină, este obligatoriu să mănânci gulia în formă crudă. Vitamina C nu rezistă bine la temperaturi ridicate.

Benefică pentru sănătatea digestivă: Ajută la combaterea balonării abdominale și a constipației

Datorită conținutului ridicat de fibre, gulia este un aliment excelent pentru îmbunătățirea sănătății digestive și prevenirea constipației. Fibrele dietetice mențin intestinul sănătos și ajută la combaterea constipației. În plus, prezența fitochimicalelor, cum ar fi izotiocianații, ajută la reducerea riscului de cancer de colon.

Gulia este o legumă bogată în fibre, săracă în calorii și cu o putere incredibilă de sațietate. Este suficient să mănânci câteva felii de gulie pentru a te simți sătul. Această caracteristică face ca gulia să fie un aliat important pentru dietele de zi cu zi, dar beneficiile sale nu se opresc aici.

Este o sursă excelentă de potasiu

Când vorbim despre beneficiile guliei, nu putem trece cu vederea rolul său în asigurarea sănătății musculare. Fiind o sursă bogată de potasiu, această legumă acționează și ca vasodilatator; în plus, ajută la reglarea tensiunii arteriale, cu beneficii semnificative pentru sistemul cardiovascular. Acești doi factori fac din gulie un aliat excepțional pentru protejarea sănătății inimii, asigurarea unei bune circulații a sângelui și protejarea organismului de valori ridicate ale hipertensiunii.

Conține minerale importante

În plus față de potasiu, gulia conține doze limitate de fosfor, folat, tiamină, calciu și fier. Această caracteristică face din gulie un aliment foarte util pentru toți cei care suferă de degenerare musculară (osteoporoză) sau care, adesea, suferă de fracturi.

Un alt aspect de menționat: Mineralele conținute în gulie rezistă bine la temperaturi ridicate; astfel încât acestea pot fi luate și prin consumul acestei legume gătite.

Contracarează acțiunea celulelor canceroase

Puțini oameni știu, dar gulia conține cantități mari de glucozinolați; o substanță capabilă să contracareze acțiunea celulelor canceroase și să reducă semnificativ riscul de cancer.

Pentru a fi cu adevărat eficientă, acțiunea anti-cancer a guliei trebuie combinată cu alte produse din familia varză (varză romană, varză de Bruxelles etc.).

Reține: pentru a te bucura de beneficiile guliei este esențial să o consumi crudă.

 

 

My title page contents