O mamă toxică? Cum ieși la liman cu ea?

O mamă toxică? Cum ieși la liman cu ea?

O mamă toxică? Există! Cum e? Ia aminte! Ea spune că te iubeşte. Tu ştii că ea are nevoie de tine. Cu toate astea eşti în alertă ori de câte ori este în preajma ta, aşteptând un nou conflict sau discuţie.

 

Timpul petrecut cu o mamă toxică te lasă fără energie şi te face să te simţi de neiubit, nedemnă, timidă, credinţe care îţi afectează fiecare aspect al vieţii. Din păcate, efectele comportamentului mamelor dificile sunt profunde. Din fericire, însă, sunt modalităţi cu ajutorul cărora poţi reuşi să-i minimalizezi influenţa negativă, odată ajunsă la vârsta adultă.

O mamă toxică? Învaţă să accepţi!

Nu poţi schimba felul în care este mama ta. De asemenea nu poţi schimba fundamental relaţia pe care o ai cu ea, căci oricât de mult ai încerca să o convingi să se poarte altfel cu tine, ea va nega sau va fi atât de abilă în a-ţi desconsidera nevoile sau de a justifica tipul relaţiei voastre încât îţi va fi imposibil să o faci să spună altceva.

Concentrează-te pe ce poţi controla

Adică pe reacţiile tale la acţiunile ei. În loc de a lansa acuzaţii, exprimă-i plângerile cu ajutorul propriilor sentimente: “Nu îmi place când faci asta! Mă faci să mă simt inconfortabil!”. Se poate întâmpla să îţi respingă sentimentele, dar mesajul că nu vei accepta modul în care te face să te simţi, a fost trimis.

Evită contactul direct

Dacă sănătatea este clar afectată de situaţie, atunci ar fi bine să nu te mai vezi cu ea faţă în faţă. În ciuda regulilor sociale şi prejudecăţilor, nu eşti obligată să îţi vezi mama.

Hotărăşte circumstanţele

Dacă evitarea contactului direct nu este o opţiune viabilă în cazul tău, atunci încearcă să controlezi circumstanţele în care să o vezi. Dacă e ceva normal să îţi petreci weekend-urile cu mama ta, de ce tot continui să faci acest lucru dacă la final ajungeţi să vă certaţi iar? Un prânz, în public, o va împiedica să aibă control asupra teritoriului iar pentru tine va fi mai uşor să pleci atunci când simţi. În public, cu alţi oameni, este mai puţin probabil să fie rea.

O mamă toxică? Foloseşte-i tehnicile!

Şi refuză să te mai laşi atinsă de stările ei. Răspunde-i în stilul tău, pozitiv şi hotărât la orice ar critica ea. “Rochia asta mă face să mă simt bine. Îmi place mult, aşa că o voi purta!” sau “Voi face acest lucru aşa cum este mai bine pentru mine”, sunt doar două exemple ale celei mai bune modalităţi de a-i răspunde.

Nu mai accepta!

Uneori simpla “ameninţare” că vei pleca este singurul mod de a te face auzită. Spune-i calm -“Se pare că nu ne înţelegem azi. O să plec mai devreme!” sau “Nu vreau niciun pic de negativism! O să ne vedem când vei fi într-o pasă mai bună”.

O mamă toxică? Învaţă să accepţi! Caută ajutor!

Psihologii sunt de părere că influenţa şi “programările” făcute de mamă pot fi rescrise de o altă figură importantă cum ar fi o mătuşă sau chiar o profesoară, persoană care îţi poate reda încrederea şi poate diminua influenţa negativă a mamei.

My title page contents