Diversificare cu legume și fructe. Cum alegi legumele și fructele potrivite?

Cum alegi fructele și legumele potrivite?

Când trecem la o diversificare cu legume și fructe a meniului bebelușului trebuie să fie un moment important din viața acestuia. Bebelușul tău a crescut și nu se mai satură doar cu lapte? E momentul diversificării, dar nu cu orice, ci mai întâi cu fructe și legume. Pentru a începe diversificarea, bebelușul tău ar trebui să aibă 6 luni, conform O.M.S., dar în cazuri excepționale aceasta începe și la cele 4 luni ale copilașului tău. O altă regulă, de care trebuie să ții cont, este greutatea lui. Acesta trebuie să aibă peste 5 kg și indicat ar fi să fie pregătit să stea în funduleț. Nu trebuie forțat, iar tu, mami, nu te grăbi!

Diversificare cu legume și fructe. Ce fructe îi dai copilului tău?

 

Mamele încep, de regulă, diversificarea cu citrice, măr, piersică, pară. Unele mame se grăbesc să introducă în meniul micuțului și banana. Aceasta însă, provoacă unele alergii și este greu digerabilă. Când introduci banana, ține cont ca aceasta să fie foarte coaptă, pătată, ba chiar neagră. Deși aspectul exterior lasă de dorit, interiorul este perfect pentru a fi folosit în alimentația bebelușului. Alte fructe cu potențial alergen: zmeura, căpșunele, fructele de pădure, kiwi. E bine să mai aștepți și să le eviți în prima parte a diversificării sau în cazul în care ai un copil alergic să urmezi doar indicațiile medicului. Despre fructe ca prune, cireșe, pepeni și struguri se spune că nu sunt bune prietene cu colonul, acestea putând provoca diaree. Și pentru aceste fructe trebuie să aștepți să mai crească copilul. Cam după vârsta de 1 an poți introduce, pe rând, și din aceste fructe.

Fructe oleaginoase

În ceea ce privește consumul de fructe oleaginoase, acestea sunt permise după ce copilul a împlinit 3 ani, chiar spre 4. Acestea conțin vitamine și acizi grași esențiali. Deși copilul de 3-4 ani are dințișori pentru a sfărâma aceste fructe, el nu știe cum să procedeze corect. Există pericol mare de sufocare.

Fructele uscate, cum ar fi: stafidele, caisele, smochinele, merele, curmalele, foarte bogate în vitamine, fibre și zaharuri, sunt indicate după 2 ani. Dar chiar și atunci, mare atenție! Copilul trebuie supravegheat când consumă așa ceva.

De reținut! Fructele îi oferă copilului:

– vitamina C (ex. Căpșunele, afinele, citricele, ananasul)

– pectină (mărul, gutuia)

– fibre (perele, afinele)

– potasiu (banana)

 

Diversificare cu legume și fructe. Ce legume îi dai copilului tău?

Dacă fructele sunt primele acceptate de către copii, fiind mai dulci și atât de bune la gust, legumele au și ele rolul lor, fie el și secundar în multe cazuri. Unii nutriționiști afirmă chiar că e mai bine să îl obișnuiești cât mai devreme cu gustul legumelor, ca apoi să nu le respingă toată copilăria lui. Și dacă sucul de portocale e în top, nici sucul de morcovi nu e departe. Prin urmare, morcovul este poate prima legumă introdusă în meniul bebelușului. Ai grijă, însă, să nu-i dai mai mult decât câteva lingurițe pe zi. Altfel, copilașul tău se va transforma într-un morcovel cu 2 picioare. Pielea va căpăta o nuanță portocalie, ficatul va obosi, iar scaunul va căpăta consistență. Totul cu măsură, indiferent de cât de mult îi place copilului un gust. Următoarele legume pe care mamele le aleg pentru hrana bebelușului sunt cele folosite în supa acestuia: pe lângă morcov, țelină, pătrunjel rădăcină, păstârnac. Acestea se folosesc pe sistemul 2 în 1. Și supă și piure!

Legume și povești

Și dacă fructele sunt acceptate fără prea multă muncă de lămurire, pentru legume e nevoie de povești…de multe ori. Și începem cu spanacul, că așa-i place lui Popeye, continuăm cu morcovul, că Bugs Bunny nu poate sta fără el, apoi putem crea noi personaje cărora să le atribuim o legumă. Îi poți desena legumele și înainte de masă i le prezinți. Îi spui apoi că urmează să-și aleagă el din care legumă vrea să mănânce, ca să semene cu personajul respectiv. Când mai crește, îi poți da legume pe post de gustare: morcovi, ardei, castraveți, tăiate bastonașe. Legumele pot fi introduse foarte ușor într-o delicioasă plăcintă, pe care cel mic o va savura fără să mai știe exact ce legumă este în interior, pe care ar putea-o refuza prezentată direct. Și nu renunța! Încearcă de câteva ori. Nici noi nu avem mereu poftă de ceva, dar sunt și zile când am vrea să mâncăm acel „ceva” refuzat deunăzi.

De reținut!

Legumele sunt bogate în vitamine și fibre. Morcovii, cartofii, conopida, țelina, ardeii conțin vitamina C. Morcovul e și în categoria cu vitamina A, alături de sparanghel, o vitamină atât de necesară pentru ochișorii copilului. Broccoli este una dintre cele mai valoroase și complete legume. Conține minerale, printre care mult fier, dar și vitamine.

Important!

Ca să primească o cantitate variată, dar și suficientă de minerale și vitamine, un copil are nevoie pe zi de 2 porții de fructe diferite și de 3 porții de legume diferite.

Mai multe sugestii privind o bună diversificare cu legume și fructe găsești aici!

My title page contents