Filme educative pentru adolescenți

Sperăm că toată lumea a înțeles cât de important este să stăm în casă pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Da, poate fi greu și plictisitor. Mai cu seamă pentru tineri. Dar putem găsi și metode plăcute de petrecere a timpului. Iată câteva sugestii de filme educative pentru adolescenți.

 

Cum lectura nu prea face parte din obiceiurile tinerilor din ziua de azi, este util să găsim pentru ei alte variante de activități. Acum că și mall-urile au fost închise și nu mai pot merge nici la film, cinematograful se mută acasă. Vă oferim o selecție de filme educative pentru adolescenți, așa încât timpul petrecut acasă să fie și cu folos.

Filme educative pentru adolescenți

Și încă o recomandare pe care vă rugăm să nu o treceți cu vederea: vizionați filmele alături de tineri. Chiar dacă le-ați mai văzut. Le veți putea observa reacțiile la diverse scene din acestea. Apoi puteți avea o discuție pe marginea filmului, pentru a afla ce păreri are, ce observații și cum gândesc vizavi de unele situații. Vă garantăm că va fi o discuție interesantă, din care puteți afla lucruri noi despre adolescent și principiile sale de viață.

În căutarea lui Forrester (Finding Forrester)

Regia: Gus Van Sant, SUA (2000)
Filmul tratează prietenia dintre un adolescent sclipitor la Literatura engleză și baschet și un scriitor care de peste 50 de ani s-a autoizolat în propria casă. Ideea centrală are în vedere legătura dintre maestru și discipol dar și preocupările pe care ar trebui să le aibă un licean.

În sălbăticie (Into the wild)

Regia: Sean Penn, SUA (2007)
Un film despre prietenie, sacrificiu și curaj. O introspecție a unui proaspăt absolvent de colegiu, o călătorie inițiatică spre sine și o mulțime de întrebări existențiale.

Rebel fără cauză (Rebel without a cause)

Regia: Nicholas Ray, SUA (1955)
Un film despre trei adolescenţi care caută acceptarea grupului, dar totodată tânjesc după relaţii profunde de prietenie adevărată, după acceptarea, iubirea şi înţelegerea părinţilor.

M-au numit Malala (He named me Malala)

Regia: Davis Guggenheim, Germania, 2015
Filmul este povestea reală a Malalei, fetița din Afganistan care a devenit o luptătoare pentru pace, pentru drepturile copiilor şi pentru educaţie pentru toţi copiii din lume.

Splendoare în iarbă (Splendor in the grass)

Regia: Elia Kazan, SUA (1961)
O emoționantă poveste de dragoste între doi elevi ai unui colegiu american, care se consumă în perioada marii crize economice din anii 1929-1933.

Padre Padrone (Father and Master)

Regia: Paolo & Vittorio Taviani, Italia (1977)
Este povestea unui copil dintr-o regiune săracă a Sardiniei, exploatat prin muncă de propriul tată. Eroul filmului sugerează că unica modalitate de a scăpa dintr-o astfel de lume este educația. Lucru valabil și azi.

Jurnalul unui baschetbalist (The Basketball Diaries)

Regia: Scott Kalvert, SUA (1995)
O temă din păcate actuală: drogurile și adolescenții. Un film despre relații de familie distruse și visuri spulberate. Despre puterea de a te ridica, oricât de jos ai fi căzut.

My title page contents