Ce este terapia integrativă?

Psihoterapia Integrativă adoptă o atitudine care presupune valoarea intrinsecă a fiecărui individ. Este o abordare care dorește să răspundă în mod eficient și în mod adecvat unicității fiecărui individ, din punct de vedere afectiv, comportamental, cognitiv și fiziologic, precum și să satisfacă dimensiunea spirituală a existenței.

La ce se referă termenul „integrativ”?

Cuvântul „integrativ” are semnificații diferite. Acesta se referă la procesul de integrare a personalității: aspecte de sine nerezolvate sau inconștiente și să le facă parte dintr-o personalitate coerentă. Reducând totodată utilizarea mecanismelor de apărare care înhibă spontaneitatea și limitează flexibilitatea în rezolvarea problemelor, în menținerea sănătății, în relațiile cu ceilalți și, astfel, reluarea contactului complet cu lumea. Este procesul de a deveni unul și același. Prin integrare devine posibil să trăim fiecare moment într-un mod nou și deschis. Și fără a ne limita pe baza unor opinii, poziții, atitudini sau așteptări preconcepute.

Psihoterapie Integrativă înseamnă, de asemenea, punerea împreună a aspectelor afective, cognitive, comportamentale și fiziologice ale persoanei, cu cunoașterea aspectelor sociale și interpersonale ale mediului care îl înconjoară. Aceste concepte sunt înțelese în perspectiva dezvoltării umane, conform căreia fiecare fază a vieții implică creșterea sarcinilor evolutive, a nevoilor, a sensibilităților, a crizelor și a noilor oportunități de învățare.

Psihoterapia integrativă ia în considerare teoriile diferite privind funcționarea umană. Teoria psihodinamică, terapie centrată pe client, comportamental, cognitiv de familie, terapie Gestalt, corp-psihoterapii, teoriile relațiilor obiectuale, psihologia auto-analitică, analiza tranzacțională sunt considerate într-o perspectivă a sistemelor dinamice. Fiecare oferă o explicație parțială a comportamentului. Și fiecare este îmbunătățită atunci când este integrată selectiv cu alte aspecte ale abordării terapeutului. Intervențiile de psihoterapie utilizate în Psihoterapie Integrativa se bazează pe cercetare și teorii. Acestea descriu apărarea auto-protectoare utilizate atunci când există întreruperi în cursul normal al dezvoltării.

Terapie integrativă. Scopul terapiei integrative

Scopul psihoterapiei integrative este de a facilita o dezvoltare completă a individului, astfel încât el să poată experimenta cel mai bun mod de a fi și de a funcționa în spațiul său intrapsihic, interpersonal și sociopolitic, din cauza limitărilor personale ale fiecărui individ.

În acest cadru se recunoaște că integrarea este un proces la care terapeuții trebuie să se angajeze. Astfel, se pune accent pe integrarea personală a terapeuților. Cu toate acestea, deși accentul pe creșterea personală a terapeutului este esențial, trebuie să existe și un angajament în direcția urmăririi cunoașterii în domeniul psihoterapiei și a domeniilor sale conexe. Există o obligație specială etică a psihoterapeuților integrativi de a dialoga cu colegii de orientare diferită și de a rămâne informați cu privire la evoluțiile din domeniu.

Terapia integrativă sau terapii alternative

Afecțiunile psihice nu sunt niciodată ușor de rezolvat. Ieșirea este extrem de complicată și presupune necesitatea unor călătorii terapeutice lungi. De ceva timp psihoterapia tradițională a fost asociată cu alte forme de tratare a diferitelor probleme psihologice. Acestea sunt așa-numitele terapii alternative sau propuneri integrative, care trebuie implementate în echipe multidisciplinare, în care rolul psihiatrilor, psihologilor și psihoterapeuților rămâne fundamental.

Hipoterapia (terapia cu ajutorul calului), terapia muzicală, terapia artistică, homeopatia și multe altele: există ceva pentru toată lumea. Scopul lor este de a evidenția unele aspecte ale persoanei pe care tratamentul medicamentos nu poate să o facă. Acestea sunt, de asemenea, terapii care sunt mai ieftine și au mai puține efecte secundare decât farmacoterapia tradițională. Mai multe informații despre terapia integrativă puteți citi și aici!

 

Sursa: http://www.integrativetherapy.com/it/integrative-psychotherapy.php

 

 

 

My title page contents